Bayi adalah anugerah tuhan kepada kita dan merupakan amanah yang perlu kita jaga dengan sebaik-baiknya. Adalah menjadi sifat semulajadi bagi bayi yang baru lahir itu cepat terdedah pada serangan penyakit kerana imun tubuh mereka masih lemah dan dalam peringkat membangun. Apabila bayi mendapat penyakit, maka ibubapa haruslah segera mendapatkan rawatan bagi mereka agar ianya tidak melarat menjadi lebih kronik.

Amat jarang di kalangan ibubapa untuk mengetahui bahawa selain dari perubatan biasa, sistem perubatan Homeopathy mempunyai rangkaian ubat yang sesuai dan serasi dengan sebarang masalah penyakit bayi.
Homeopathy sebenarnya adalah satu sistem perubatan yang lengkap. Ianya diasaskan oleh Prof. Dr. Samuel Hahnemann dari Germany pada tahun 1810 dan amat popular dikalangan orang-orang bangsawan di negara barat. Ubat Homeopathy diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi seperti bunga lilly, bunga matahari, pokok Chamomille dan sebagainya.

Hampir 80% ubat-ubatan dalam kitab perubatan Homeopathy yang dikenali sebagai Materia Medica terdiri daripada bahan dari tumbuhan semulajadi. Hanya sebahagian kecil sahaja terdiri daripada bahan-bahan lain seperti mineral garam galian.

Tumbuh-tumbuhan berubat ini hendaklah diadun mengikut sukatan skala Homeopathy yang telah ditetapkan oleh British Homeopathic Pharmacopeia dan diluluskan oleh WHO. Ubat-ubat ini bila digunakan mengikut kaedah Homeopathy akan menjadi ubat yang paling mustajab bagi mengatasi penyakit-penyakit bayi dan kanak-kanak. Kerana adunannya yang halus dan lembut untuk membuang segala kesan toksik yang terdapat pada tumbuh-tumbuhan tersebut.

Kegunaan untuk bayi yang baru lahir amatlah sesuai kerana ubat-ubat ini tidak mendatangkan sebarang kesan sampingan atau ketagihan, kerana ubat-ubat Homeopathy tidak mengandungi sebarang unsur dadah atau racun. Di dalam ubat Homeopathy hanya mempunyai ekstrak ubat yang hanya mempunyai nilai untuk menyembuhkan.

Penyakit-penyakit bayi seperti jaundis, demam, batuk, selsema, kembung perut atau angin memang menunjukkan kesan yang amat positif dengan ubat Homeopathy. Sebenarnya ubat Homeopathy untuk bayi dan kanak-kanak merangkumi lebih dari 100 jenis ubat-ubatan yang lembut dan sesuai digunakan untuk mengatasi masalah bayi, baik dari demam biasa, cirit-birit, cacing, sakit perut, melecet kulit, kecergasan minda untuk bayi, cepat berjalan, penyakit kulit dan sebagainya.

Oleh itu, jika didapati ada bayi atau kanak-kanak anda yang mempunyai masalah kesihatan, anda boleh mencuba rawatan Homeopathy dari Pusat Rawatan Homeopathy Homeomed. Homeomed adalah rangkaian Pusat Rawatan Homeopathy yang terbesar di Malaysia dengan 6 cawangan di Selangor, Melaka dan Johor.

Cawangan Homeomed